Casa Mövert


Categorie: Case
Perioada: sec. XV, sec. XVI; sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-m-A-12066
Adresa: Str. Brukenthal Samuel 1
Localitate: municipiul SIBIU
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Imagini

Casa Mövert

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 07-Jul-2009

Casa Movert a fost construita in secolul al XV-lea, aducandu-i-se modificari si imbunatatiri in secolele XVI si XVIII.
Este compusa din sase corpuri de cladire organizate in jurul a doua curti interioare, ce comunica intre ele printr-un gang.
Corpul principal ocupa integral frontul spre strada si are o forma dreptunghiulara, cu un mic rezalit spre curte.
Fatada principala a pastrat portalul gotic semicircular de piatra cu muchiile tesite, cu canaturi de lemn datand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Corpul principal pastreaza numeroase elemente specifice goticului tarziu. La nivelul pivnitelor de sub cele doua travee laterale apar bolti semicilindrice, nise dreptunghiulare cu partea superioara triunghiulara, un ancadrament de piatra si unul de lemn. La etaj se gasesc incaperi boltite in cruce, cu stucaturi la tavane. In traveea din dreapta se mai pastreaza un ancadrament de fereastra cu profilatura specifica Renasterii.
Spatiul cel mai spectaculos este gangul cu sase travee boltite in cruce si doua arce dublouri, dintre care cel dinspre curte are aparenta unui portal dezaxat. Imaginea este completata de intrarea in pivnita situata in zona mediana a gangului. La baza casei scarii este un ancadrament de usa dreptunghiulara de piatra, care prezinta baghete incrucisate. Un alt ancadrament de piatra se afla la usa de acces in incaperea dinspre strada, din traveea din stanga. Usa prezinta in partea superioara o friza de denticuli specifica Renasterii. In peretele gangului este incastrat un blazon de forma circulara, databil in jurul anului 1600. Pe margini este un dragon, iar interiorul blazonului impartit in trei, are in stanga acvila imperiala, in centru coltii de mistret ai familiei Bathory si o coroana deasupra, iar in dreapta stema Transilvaniei cu cele sapte turnuri.
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)